DOMÁCA PEČENÁ ŠUNKA S MEDOVOU KOŽIČKOU, S VIANOČNOU OMÁČKOU A RUŽIČKOVÝM KELOM NA SLANINKE A BRANDY

Luxusné a lahodné jedlo, ktoré si vie každý pripraviť jednoducho a ľahko doma. Príprava je pomerne jednoduchá, no výsledné jedlo je priamo delikatesa. Toto jedlo je ideálne na vianočný stôl, ale určite je vhodné ku konzumácii aj počas roka.

INGEDIENCIE:

Na šunku potrebujeme:

  • 1-1,2 kg bravčového (najlepšie pliecko alebo menej prerastená krkovička)
  • 60-70 g soli
  • 1,5-2 litre vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 zrniek nového korenia

Na omáčku potrebujeme:

  • 1 badián
  • 3 bobkové listy
  • 6 zrniek nového korenia
  • 1,2 dcl vývaru (kurací, zeleninový) alebo vody
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 jablká
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek rozmarínu
  • 2 pomaranče
  • 1 celú škoricu
  • 6 klinčekov
  • 3 stonky stonkového zeleru
  • olej
  • soľ, čierne koreni

Na prílohu potrebujeme:

  • 1 kg ružičkového kelu
  • 60-70 g slaniny (nejakú mäsovú)
  • 2 dcl koňaku
  • vodu
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:

Príprava domácej pečenej šunky s medovou kožičkou:

Najskôr pripravíme nálev z vody, soli, bobkových listov a nového korenia. Následne mäso vložíme do soľného nálevu na min. 24 hodín. Mäso musí byť úplne ponorené v náleve a nálev musí byť dostatočne slaný.  Čím viac hodín bude mäso v náleve, tým bude šťavnatejšie a lahodnejšie. Pre rýchlejšie vstrebávanie vody do mäsa doporučujeme mäso aj párkrát popichať vidličkou. Po odstáti v náleve môžeme začať s prípravou. Rozohrejeme rúru na 220°C. Mäso opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáča a podlejeme asi 2 dcl vody. Môžeme vrchnú časť aj narezať pre výsledný efekt. Prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme zhruba 90-120 minút, pokiaľ nie je mäso hotové. Tesne pred koncom, mäso vytiahneme, potrieme medom a odokryté vložíme ešte na 10 min do rúry. Počas pečenia občas mäso pozrieme, v prípade potreby podlejeme. Zakiaľ pečieme mäso, pripravíme omáčku a prílohu

Príprava omáčky:

Najskôr očistíme a nakrájame zeler, cibuľu, pomaranče, jablká. Kľudne môžeme aj na väčšie kusy, nakoľko omáčku budeme pasírovať. V menšom hrnci rozohrejeme olej a pridáme cibuľu. Orestujeme ju a následne pridáme jablká, pomaranče a zeler. Pridáme tiež všetky koreniny a chvíľu restujeme. Podlejeme vínom a necháme chvíľu vypariť alkohol z vína. Dolejeme vývar a prikryjeme. Varíme zhruba 20 minút. Následne, cez sitko všetko prepasírujeme. Takto vzniknutú tekutinu alebo omáčku musíme ešte zredukovať, aby bola hustejšia. Taktiež ju dochutíme soľou a čiernym korením.  Hrniec položíme naspäť na šporák a necháme variť, až pokiaľ omáčka nie je dostatočne hustá.

Príprava prílohy:

Ružičkový kel očistíme a opláchneme. Vložíme do vriacej vody asi na  1 – 2 minúty, aby zmäkol. Takto pripravený ružičkový kel scedíme a necháme odkvapkať. Nakrájame na jemné kocky slaninu a orestujeme ju v troche oleja na panvici. Pridáme ružičkový kel a chvíľu restujeme. Následne kel podlejeme koňakom a necháme chvíľu povariť, kým sa alkohol neodparí. Osolíme, okoreníme a môžeme servírovať s omáčkou a šunkou.