BOLONSKÁ OMÁČKA
Jedna z najznámejších talianskych omáčok, aká kedy bola, to je práve ,, Bolonská omáčka,,. Variácii s touto omáčkou je kopec, najčastejšie používanou je príprava z mletého mäsa. Tradiční domorodí Taliani však pripravovali túto omáčku z mäsa, ktoré po pomalom varení natrhali do omáčky. Ideálne je túto omáčku podávať s tagiatellmi, nie so špagetami, nakoľko je výrazná a dosť hustá. Jednu z tradičných verzii v mojej podobe som si pre vás pripravil.
POSTUP:
Ako prvé nakrájame cibuľu a cesnak najemno. Ďalej nakrájame na menšie kúsky mrkvu a stonkový zeler. Paradajky, buď použijeme olúpane, alebo aj so šupkou, záleží podľa chuti, či chcete mať zostatky šupky z paradajok v omáčke. Ja mám radšej, keď sú v omáčke šupky z paradajok. Ak chceme mať olúpané paradajky, stačí spraviť rez na paradajke zo spodnej strany v tvare X. Vložiť ich na necelú minútu do vriacej vody a následne po vytiahnutí ich vložiť do misky so studenou vodou. Voda v miske by mala byť čo najchladnejšia. Následne sa šupka pekne oddelí od dužiny a ľahko ich olúpeme. Paradajky nakrájame na menšie kúsky. Do rozpáleného oleja pridáme najemno nakrájanú šalotku, cesnak a restujeme ich. K orestovanému cesnaku a šalotke pridáme nakrájaný stonkový zeler, mrkvu a paradajky. Všetko spolu chvíľu restujeme a následne podlejeme červeným vínom. Z vína necháme krátkym varom odpariť alkohol. Na takto pripravenú zmes položíme kus hovädzieho mäsa a zalejeme vývarom, poprípade vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie a varíme pod pokrievkou na miernom plameni 3,5 – 4 hodiny, až pokiaľ sa nám mäso nerozpadá. Po uplynutí tohto času mäso odokryjeme a vidličkou natrháme do omáčky. Všetko spolu premiešame, zeleninu ešte môžeme trochu postláčať vidličkou, aby sa úplne rozpadla a zahustila dokonale omáčku. Takto pripravenú omáčku môžeme servírovať. Poprípade ak chcete hustejšiu konzistenciu omáčky, stačí omáčku nechať variť bez pokrievky, aby sa odparovala voda a omáčka hustla. Na záver pridáme do omáčky nasekanú bazalku. Bolonskú omáčku podávame najlepšie s tagiatellmi a parmezánom.