FRITOVANÉ KORENENÉ ZEMIAKY
Obľúbené korenisté zemiaky s domácou zmesou korenia nie sú žiadnou novinkou. Jedná sa o veľmi chutnú prílohu, poprípade samostatný pokrm (“snack”) servírovaný samostatne alebo s rôznymi omáčkami, majonézou a podobne.
POSTUP:
Zemiaky nakrájame na hrubšie polmesiačiky. Prepláchneme ich viackrát vo vode, aby sme ich zbavili škrobu. Takto pripravené zemiaky vložíme variť do vriacej vody na 2 – 3 minúty. Vytiahneme ich a osušíme. Medzitým pripravíme zmes, v ktorej zemiaky obalíme. Kopcovitú čajovú lyžičku údenej papriky, sladkej papriky, polievkovú lyžicu rasce, sušeného tymiánu a rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku a nové korenie vložíme do mažiaru a spracujeme do korenistej hmoty. Ak nemáte mažiar, premiešajte koreniny napríklad v mixéri. Osušené zemiaky pokvapkáme pár kvapkami oleja, aby sa zmes lepšie prichytila a obalíme zemiaky v zmesi korenia. Takto pripravené zemiaky vložíme do rozpáleného oleja a fritujeme ich dozlatista. Pre lepšiu a chrumkavejšiu chuť, keď sú už vypražené dozlatista, vytiahneme ich a osušíme papierovou utierkou. Následne ich opäť obalíme v zmesi korenia a znova ich vložíme ešte na chvíľu do horúceho oleja. Opäť ich vytiahneme, osušíme pomocou papierovej utierky, posypeme zmesou korenia a servírujeme.