ZNOJEMSKÉ HOVÄDZIE

Po roky známe a obľúbené hovädzie mäso na znojemský spôsob prinášam teraz v novšej podobe. Okrem klasických ingrediencii som pridal ešte malé množstvo koňaku, ktoré jedlu prináša vyššiu úroveň a samozrejme obľúbenú dijonskú horčicu. Prepojenie chutí z koňaku, slaniny, cibule, sterilizovaných uhoriek a dijónskej horčice v spojitosti s pomaly dusením hovädzím mäsom v rúre je priam božská kombinácia.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg  hovädzieho zadného
  • 120g slaniny
  • 2 cibule
  • 200ml koňaku
  • 5ks sterilizovaných uhoriek
  • 1 PL dijónskej horčice
  • múku na poprášenie
  • 8 dcl hovädzieho vývaru (poprípade vody)
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Hovädzie mäso očistíme, umyjeme a osušíme. Slaninu nakrájame na kocky, avšak pár kúskov si nakrájame na pásiky. Do mäsa spravíme pár rezov, do ktorých vložíme pásiky slaniny. Cibuľu nakrájame najemno spoločne so sterilizovanými uhorkami. Mäso osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Takto pripravené mäso orestujeme z každej strany v rozpálenom oleji. Keď je mäso orestované dáme ho stranou a do rozpáleného oleja v hrnci, v ktorom sa restovalo aj mäso, pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Keď je slanina vytopená, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme dozlatista. Keď chytá cibuľa zlatistú farbu, pridáme najemno nakrájane uhorky a všetko spolu zalejeme koňakom. Necháme všetko chvíľu spolu brebublať, aby sa z koňaku odparil alkohol. Potom pridáme k zmesi mäso a zalejeme vývarom, poprípade vodou. Pridáme lyžicu dijónskej horčice. Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. V rúre dusíme približne 100 – 120 minút. Takto pripravené mäso servírujeme s nejakou prílohou. Najlepšou prílohou je ryža alebo knedľa.