BRATISLAVSKÉ PLIECKO

Pre niekoho obľúbené jedlo, pre mňa skôr retro jedlo, ktoré mám tiež veľmi rád a to hlavne s cestovinou. Bravčové pliecko v jemne krémovej a kyslej omáčke so sladkým podtónom, s množstvom zeleniny je čertovsky dobrá kombinácia. Zatratená mrkvová vňať, ktorá sa pridá na záver tohto pokrmu, povyšuje, nielen túto málo využívanú ingredienciu, ale aj celý pokrm.

INGREDIENCIE:

  • 1,2 kg bravčového pliecka
  • 1 cibuľu
  • 2dcl bieleho vína
  • 2ks stonkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 100g zeleru – koreň
  • 7 dcl zeleninového vývaru (poprípade vody)
  • 2 sterilizované uhorky
  • 70g hrášku
  • 1 citrón
  • 100ml smotany
  • mrkvovú vňať
  • múka na poprášenie
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Mäso očistíme, opláchneme a osušíme. Nakrájame na plátky, ktoré osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Plátky z bravčového pliecka pridáme do rozpáleného oleja a zprudka opečieme z oboch strán, aby sa krásne zatiahlo. Medzitým najemno nakrájame cibuľu a kyslé uhorky. Taktiež na malé kúsky, približne rovnakej veľkosti, nakrájame stonkový zeler, mrkvu, petržleň a koreň zeleru. Keď je mäso zatiahnuté z oboch strán, vytiahneme ho z panvice a dáme stranou. Do rozpáleného oleja v tej istej panvici, v ktorej sa pripravovalo mäso, pridáme cibuľu a restujeme dozlatista. Potom k nej pridáme opečené plátky z bravčového pliecka.  Premiešame a podlejeme bielym vínom.  Všetko necháme chvíľu prejsť varom, aby sa z vína odparil alkohol. Podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a pod pokrievkou dusíme približne 25 – 30 minút. Následne k mäsu pridáme nakrájanu mrkvu, petržlen, stonkový zeler, sterilizované uhorky a koreň zo zeleru a dusíme ďalších 15 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne. Akonáhle je zelenina mäkká, časť omáčky s časťou zeleniny rozmixujeme, aby sa omáčka zahustila. K omáčke pridáme smotanu a hrášok, dochutíme soľou, čiernym korením, šťavou z citróna a šťavou zo sterilizovaných uhoriek. Omáčku necháme prebublať do požadovanej konzistencie a na záver pridáme nasekanú vňať z mrkvy.