DOMÁCA KYSNUTÁ KNEDĽA

Kysnutá knedľa je veľmi obľúbenou prílohou nielen v našej krajine. Často sa konzumuje k množstvu omáčok, k rôznym druhom gulášov a podobne. Možno ju kúpiť v každom obchode, ale nad domácu proste niet. Jej príprava je veľmi jednoduchá a vďaka tomuto receptu sa ju aj rýchlo naučíte.

INGREDIENCIE:

  • 500g hladkej múky
  • 150ml vlažnej vody
  • 120ml vlažného mlieka
  • 20g droždia
  • 1 ČL cukru
  • soľ

POSTUP:

Múku zmiešame s vlažným mliekom a vlažnou vodou. Pridáme čajovú lyžičku cukru, droždie, dochutíme soľou a všetko spolu premiešame do krásneho cesta. Takto pripravené cesto necháme na teplom mieste, aby zväčšilo objem. Po približne 45. minútach je cesto nakysnuté. Vytiahneme ho z misky na pomúčnenú dosku. Vytvoríme z neho jednu veľkú alebo dve menšie knedle, ktoré necháme ešte približne 10 – 15 minút podkysnúť a následne ich vložíme do pary. V pare knedle zdvojnásobnia objem. Necháme ich v pare 15 – 18 minút, záleží od veľkosti. Na záver, už len knedľu popicháme špajdľou a môžeme servírovať.