PILAF
Málokto asi pozná „pilaf“. Jedná sa o národné jedlo viacerých krajín vo východnej Európe, Blízkom východe a Ázií. „Pilaf“ je pokrm, ktorý sa varí v jednom hrnci. Jeho základ tvorí ryža, poprípade sa môže nahradiť bulgurom. Ďalej obsahuje zmes korenia, nakoľko ide o kuchyňu krajín, v ktorých je rozmanitosť korenia a jeho prenikavosť v jedle typická. Taktiež obsahuje rôzne druhy zeleniny, mäsa, rýb, dokonca v niektorých krajinách aj ovocie. Pre každú krajinu, oblasť, rodinu je recept na „pilaf“ originálny. Toto ma viedlo k tomu, aby som aj ja pripravil svoj originálny, jedinečný ,“pilaf”.
INGREDIENCIE:
- 450g – 500g teľacieho stehna
- 220g ryže
- 220g mungo fazule (vopred namôčené vo vode, min. 10 hodín)
- 1L vývaru (napr. kurací, zeleninový)
- 2 hrste mungo klíčkov
- 4 PL Garam Massaly
- 1 ČL kurkumy
- 1 PL feniklových semienok
- 1 PL koriandrových semienok
- 1 PL rímskeho kmínu
- 1 PL horčicových semienok
- zázvor (príbližne 15 cm kúsok)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 2 hrste koriandru
- soľ, čiernie korenie
- olej
POSTUP:
Ešte pred začatím varenia, menšia rada:
Doporučil by som priliať menej vývaru, približne 0,7l a ak ryža vsiakne a bude si ešte pýtať, tak dolejeme. Nakoľko štruktúra pilafu by nemala byť výrazne vodová, ale skôr olejnatejšia a lepivá. Aj z tohto dôvodu doporučujem pridať pri restovaní trochu viac oleja.
Tak a po prečítaní rady, môžeme prejsť k tomu najlepšiemu. K receptu na môj “pilaf”.
Najskôr umyjeme, osušíme a očistíme mäso. Prichystáme všetky koreniny, očistíme a najemno nakrájame zázvor, cibuľu a cesnak. Následne na kocky nakrájame mäso. Pre zvýraznenie chute je dobré najskôr orestovať všetky koreniny na panvici. Preto Garam Massalu, kurkumu, rímsky kmín, feniklové, koriandrové a horčicové semienka orestujeme približne minútku na panvici, aby sa zvýraznila ich chuť. Medzitým v hrnci rozpálime olej a do rozpáleného oleja pridáme orestovať najemno nasekanú cibuľu. Po chvíli k cibuli pridáme aj cesnak, zázvor a chvílu restujeme. Dávajte veľký pozor, aby sa Vám cibuľa a cesnak nepripálili. Následne vložíme do hrnca nakrájané mäso. Restujeme, až pokiaľ sa mäso nezatiahne. Po zatiahnutí mäsa pridáme koreniny a ryžu. Všetko chvíľu ešte porestujeme, aby sa premiešali všetky chute a potom zalejeme vývarom. Pod pokrievkou varíme približne 20 minút a následne pridáme vo vode odstátu mungo fazuľu, ktorú sme najskôr scedili. Varíme dalších približne 15 minút, tak aby bolo všetko správne dovarené. Tesne pred servírovaním pridáme nasekaný koriander. Po pridaní koriandru máme pripravený tento famózny pokrm a môžeme servírovať. Na úplný záver posypeme všetko na servírovacej miske mungo klíčkami.