HOVÄDZIE PO BURGUNDSKY

Známy francúzsky pokrm z hovädzieho mäsa a zeleniny. Hovädzie po Burgundsky by sa dalo charakterizovať ako hovädzí francúzsky guláš. Pokrm v sebe skrýva výraznú chuť vína, ktorá je doplnená o zeleninu a lahodné, rozpadajúce sa hovädzie. Tento pokrm sa servíruje s rôznymi prílohami, najčastejšie s pečivom alebo so zemiakmi. Ja som zvolil takú menej tradičnú prílohu, “streetfood” verziu prílohy, a servíroval som ho so zemiakovými lupienkami.

INGREDIENCIE:

  • 1,5 kg hovädzieho zadného
  • 700ml červeného vína
  • 350 ml hovädzieho vývaru / vody
  • 150g slaniny
  • 3 PL paradajkového pyré
  • 300g mrkvy
  • 300g šampiňónov
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 bobkové listy
  • rozmarín
  • tymián
  • múka na poprášenie
  • olej
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Hovädzie mäso, šampiňóny a mrkvu nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu s cesnakom nakrájame najemno a slaninu na kocky. Ako prvé mäso osolíme, okoreníme a poprášime ho múkou. V hrnci rozpálime olej a mäso orestujeme zo všetkých strán, aby sa dobre zatiahlo. Potom mäso vytiahneme a vložíme do hrnca slaninu, ktorú restujeme. Keď začína karamelizovať, pridáme k nej cibuľu a cesnak. Ďalej všetko spolu restujeme dozlatista, potom pridáme mrkvu a šampiňóny. Za stáleho restovania pridáme paradajkové pyré, mäso, rozmarín, tymián, bobkové listy a všetko zalejeme vínom. Víno necháme prebublať, aby sa z neho odparil alkohol. Po odparení alkoholu z vína, pridáme vývar alebo vodu. Privedieme všetko spolu k varu, prikryjeme pokrievkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. V rúre dusíme približne dve a pol hodiny.