ŠTRÚDĽOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM
Klasickú štrúdľu pozná snáď každý. Obľúbená je s rôznymi plnkami, ale najobľúbenejšia je samozrejme jablkovo – maková. Klasické ťahané cesto sa dnes často nahradzuje lístkovým cestom. Tak je aj v tomto prípade, kde som nahradil klasické ťahané cesto lístkovým. Jablčná plnka je doplnená o mrkvu a celá plnka je restovaná na masle. Plnka nie je však klasicky umiestnená vo vnútri, ale na upečenom ceste. Vrch je posypaný makom, marinovanými hrozienkami vo whisky a mandľami. Celý pokrm dopĺňa redší, napenený vanilkový krém, pripomínajúci konzistenciu kapučínovej peny.
POSTUP:
Ako prvé vložíme sušené hrozienka do whisky, aby nasiakli. Najlepšie je hrozienka vložiť do whisky aspoň 24 hodín pred použitím. Prvý krok pri príprave dezertu bude spočívať v okrájaní a nastrúhaní jabĺk. Mrkvu taktiež očistíme a nastrúhame. Jablká necháme chvíľu odstáť a vyžmýkame pomocou rúk z nich šťavu. Pridáme ich k mrkve. K ovociu pridáme vajce, jednu čajovú lyžičku mletej škorice a všetko spolu premiešame. Z lístkového cesta vykrojíme kruhy. Rúru rozohrejeme na 220 °C. Jedno vajce rozbijeme a pomocou vidličky rozšľaháme. Kruhy z lístkového cesta položíme na plech, kde sme dali papier na pečenie a potrieme ich rozšľahaním vajcom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme dozlatista, približne 10 minút. Mlieko s vanilkovým strukom dáme zohriať na sporáku. Mlieko by nemalo vrieť, len by malo byť zohriate. Vanilkový struk predtým, ako sme pridali do mlieka, rozkrojíme na polovicu a pomocou špičky noža vytiahneme dužinu, ktorú tiež pridáme do mlieka. Dve vajcia rozbijeme a oddelíme bielok od žĺtka. K dvom žĺtkam pridáme 60 g cukru, 10 g škrobu a vymiešame do krémovej konzistencie. Keď je mlieko zohriate, odoberieme z neho jednu naberačku a pridáme ju k zmesi žĺtok, cukru a škrobu. Všetko spolu vymiešame do krémovej hmoty, ktorú následne prilejeme k mlieku do hrnca a za stáleho miešania varíme až pokiaľ nezhustne do krásneho krému. Miešame pomocou metličky, aby sme krásne našľahali celý krém do napenenej konzistencie. Zmes z jabĺk a mrkvy rozdelíme na menšie guličky, ktoré stlačíme, aby sa nám vytvorili hrubšie placky. Tieto placky opekáme v panvici z oboch strán na masle dozlatista. Keď máme prichystaný, nadýchaný krém, cesto a placky z ovocia, pristúpime k servírovaniu. Na spodok taniera pridáme väčšie množstvo našľahaného krému. Na krém položíme kruh cesta a na cesto položíme placku z jablka a mrkvy. Ďalej pridáme pár hrozienok namočených vo whisky. Na záver všetko posypeme makom, práškovým cukrom a mandľovými lupienkami.