KARI PANEER

Paneer je obľúbený, na výrobu jednoduchý a veľmi chutný syr, ktorý svojou štruktúrou a konzistenciou pripomína tofu. Avšak panner má svoje určité špecifické vlastnosti. V Indii je veľmi obľúbený a servírovaný, azda každý deň. Kari je druh pokrmov, ktoré sú veľmi korenené a chutné. Jedná sa zvyčajne o nejakú omáčku s mäsom, syrom, alebo zeleninou. Kari z paneeru je v Indii veľmi obľúbené a populárne. Verzií na tento pokrm je množstvo a recept sa líši v každej rodine. Pre tento obľúbený pokrm mám samozrejme aj ja jednu obľúbenú verziu, s ktorou sa podelím.

INGREDIENCIE:

  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL rímskeho kmínu
  • 1 PL horčicových semienok
  • 1 PL kurkumy
  • 1 PL Garam masaly
  • 1 PL feniklových semienok
  • 5 ks paradajok
  • 500g syra paneer
  • 2 dcl vody
  • 400ml kokosového mlieka
  • 1 cesnak
  • zázvor (menší kúsok)
  • olej 
  • soľ

POSTUP:

Ako prvé očistíme cesnak, zázvor, cibuľu a nakrájame najemno. Všetky koreniny, ako sú rímsky kmín, horčicové semienka, kurkuma, garam masala a feniklové semienka zohrejeme necelú minútu na panvici, aby uvoľnili svoje chute. Takto pripravené koreniny je dobre ešte rozdrviť v mažiariku alebo pomocou iného kuchynského náradia. Paradajky olúpeme a zbavíme vnútornej dužiny. Olúpeme ich jednoducho, pomocou vriacej a studenej vody. Do vriacej vody vložíme paradajky, ktoré sme zo spodnej strany narezali do písmena ,, X ,, a necháme ich tam necelú minútu. Potom ich vytiahneme a vložíme do studenej vody. Vďaka tomu sa nám ľahko olúpu. Olúpané paradajky rozrežeme na štvrtiny a pomocou noža z nich vyrežeme vnútornú dužinu. Olúpané paradajky, ktoré sú zbavené dužiny nakrájame na kocky. Syr paneer nakrájame taktiež na kocky. Ak nemôžete zohnať syr paneer, môžete ho nahradiť syrom tofu. Do rozohriatej panvice pridáme pár kvapiek oleja a orestujeme cesnak, zázvor a cibuľu. Keď sú tieto tri ingrediencie orestované dozlatista pridáme paradajky a restujeme ďalej. Po chvíli pridáme syr a koreniny. Všetko spolu premiešame a zalejeme kokosovým mliekom a vodou. Pod pokrievkou varíme približne 20 – 25 minút.  Dochutíme soľou a servírujeme.