KÔPROVÁ OMÁČKA S HOVÄDZÍM MÄSOM

Známa kôprová omáčka s hovädzím v trochu inej, modernejšej podobe. Klasická kôprová omáčka sa pripravuje iným postupom. Ja som zvolil najskôr prípravu hovädzieho vývaru, ktorý som doplnil o zemiak a následne všetko doladil smotanou na šľahanie a kôprom. Takto vznikla moderná, hustá, krémová a lahodná kôprová omáčka s hovädzím mäsom.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg hovädzieho stehna, pleca a podobne
  • voda
  • hrsť kôpru
  • 1 citrón
  • 1 mrkva
  • 2ks stonkového zeleru
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • 3ks nového korenia
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:

Najskôr očistíme zemiaky, mrkvu a cibuľu. Do hrnca pridáme hovädzie vcelku, mrkvu, cibuľu, zemiaky, stonkový zeler, bobkové listy a nové korenie. Zalejeme vodou tak, aby boli všetky ingrediencie pod vodou. Všetko spolu ochutíme soľou a varíme na miernom plameni približne 2 hodiny, aby sa vytvoril chutný hovädzí vývar. Po dovarení vývaru, mäso s bobkovými listami a novým korením vytiahneme. Všetko spolu rozmixujeme a necháme chvíľu prejsť varom do hustejšej konzistencie. Potom pridáme smotanu na šľahanie a nasekaný kôpor. Dochutíme soľou, čiernym korením a na záver citrónovou šťavou. Takto pripravenú kôprovú omáčku servírujeme spoločne s uvareným hovädzím mäsom. Najčastejšie sa tento pokrm servíruje s výbornou prílohou, ktorú si ľahko pripravíte doma. Je ňou domáca kysnutá knedľa. Recept na domácu kysnutú knedľu nájdete tu.