OMELETA
Populárnym jedlom z vajec je samozrejme omeleta. Omeleta je obľúbeným jedlom aj v slnečnom Chorvátsku, kde sa nazýva ,, Fritaja´´. Omeleta sa pripravuje hlavne v oblasti Istria, kde je regionálnym jedlom. Najčastejšie sa pripravuje z jarných cibuliek a špargle. Pridáva sa však do nej aj iná zelenina alebo slanina, poprípade pršut a podobne. Ja som pripravil verziu s pršutom, šparglou, kôprom a olivami. Pršut je výborná šunka, ktorá je však v našej krajine ťažšie dostupná, preto ju možno nahradiť inou sušenou šunkou.
POSTUP:
Ako prvé očistíme špargľu. Môžeme ju oblanšírovať alebo trochu uvariť. Ak pripravujete jedlo mimo sezóny, môžete kľudne použiť aj zaváranú alebo mrazenú špargľu. V miske rozšľaháme 2 vajíčka a pridáme k nim nasekaný kôpor a nakrájané olivy. Všetko premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Do panvice pridáme trochu oleja a vložíme na chvíľu do panvice orestovať pršut a šparglu. Stačí restovať ozaj len minútku. Pršut a špargľu vytiahneme a nalejeme do panvice rozšľahané vajcia s olivami a kôprom. Na vrch poukladáme pršut a špargľu. Omeletu pripravujeme tak, že zo strán vajcia sťahujeme do stredu a na kraje sa nám zase dostávajú tekuté vajcia. Toto opakujeme, až pokiaľ nemá omeleta požadovanú konzistenciu. Môžete však robiť omeletu aj inak, a to ju opiecť z jednej strany, následne celú pretočiť a dokončiť z druhej strany.