DOMÁCI PANEER

Známy syr, ktorý sa využíva hlavne v Indii, ale nájdeme ho aj v iných krajinách. Tento syr je na prípravu veľmi jednoduchý, nakoľko sa jedná len o vyzrážané mlieko. Tento syr sa zvykne pridávať, nielen do slaných, ale aj sladkých jedál a v Indii sa z neho často pripravuje známy indický pokrm “Paneer Curry”

INGREDIENCIE:

  • 1 PL plnotučného mlieka
  • 1 citrón

POSTUP:

Ako prvé je dôležité vedieť pri príprave syru to, že mlieko musí obsahovať čo najviac tuku. Mlieko zohrejeme a len čo začína prichádzať k varu, pridáme do neho šťavu z citrónu. Mlieko sa vďaka citrónu vyzráža. Chvíľu ho povaríme, aby sa dokonale zrazilo a potom ho precedíme pomocou gázy alebo sítka. Najlepšie je gázu so syrom zviazať a vytvoriť bochník. Necháme niekoľko hodín syr poriadne odkvapkať a môžeme servírovať.