RIZOTO Z PEČENEJ ČERVENEJ REPY S KOZÍM SYROM

Obľúbené krémové rizoto v sýtej červenej farbe z červenej repy je moderné a veľmi dobre vyzerajúce bezmäsité jedlo. Dokonalú chuť sladkej pečenej repy dopĺňa jedinečná chuť kozieho syra a výrazná chuť rukoly.

INGREDIENCIE:

  • 240-250g ryže
  • 650 – 700ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 3 červené repy
  • kozí syr
  • 1 šalotku
  • tymián
  • rozmarín
  • 1 dcl vody
  • 2 PL masla 
  • 2 PL parmezánu (poprípade grada padano)
  • pár lístkov rukoly
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Keďže sa jedná o rizoto z pečenej červenej repy tak najskôr musíme upiecť červenú repu. Môžeme piecť červenú repu dvomi spôsobmi a to, buď ju pečieme v celku, alebo nakrájanú. Ak ju budeme piecť nakrájanú, bude chuť po pečení výraznejšia, keďže všetky kúsky skaramelizujú. Ak ju budeme piecť vcelku, bude šťavnatejšia a iba povrch bude skaramelizovaný. Ja mám radšej, ak ju pečiem na kúsky. Ešte pred pečením repu okrájame. Buď na kocky nakrájanú alebo vcelku vložíme na pekáč. Doporučujem použiť papier na pečenie. Červenú repu pred pečením pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme pri teplote 200 °C 45 – 50 minút, domäkka. Keď je červená repa upečená, môžeme sa pustiť do prípravy rizota. Ako prvé najemno nakrájame šalotku a rozpálime trochu olivového oleja v panvici. Do rozpáleného oleja pridáme najemno nakrájanú šalotku a restujeme ju do zlatista. Potom k nej pridáme ryžu, ktorú tiež chvíľu restujeme, aby sa obalila v oleji. Následne pridáme červenú pečenú repu, všetko chvíľu porestujeme a zalejeme bielym vínom. Pridáme najemno nasekané bylinky, a to rozmarín a tymián, približne 1 polievkovú lyžicu. Chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol a potom pridáme zhruba 2 dcl vývaru poprípade vody. Rizoto miešame a vymiešavame z ryže škrob. Postupne pridávame po troškách vývar alebo vodu až do zmäknutia ryže. Ryža by mala byť ,, al dente ,,. Spotrebujeme na toto množstvo ryže približne 650 – 700 ml vývaru alebo vody. Rizoto by nemalo byť suché, ale ani až moc preliate, aby sme nemali z toho polievku. Malo by mať krémovú konzistenciu. Rizoto je možné tiež pripraviť jednoduchšie a nemusíte  vymiešavať neustálim miešaním škrob. Stačí, hneď na začiatku, zaliať ryžu všetkou tekutinou a za občasného premiešania variť. Celé rizoto sa varí približne 15 minút. Pred dokončením rizota pridáme ešte parmezán, maslo, soľ, čierne korenie a všetko premiešame. Servírujeme na tanieri, kde na vrch poukladáme kozí syr a rukolu. Na záver ešte môžeme všetko pokvapkať olivovým olejom.