RYŽOVÝ NÁKYP
Tradičný a obľúbený pokrm, ktorý je vo svete známy skôr ako ryžový puding sa u nás ustálil ako ryžový nákyp. Verzií na ryžový nákyp sú stovky. Líšia sa nielen rozdielnosťou krajín, ale aj rozdielnosťou domácností. Na Slovensku je zaužívaná pečená verzia ryžového nákypu s vrchnou vrstvou vyšľahaného snehu. V niektorých krajinách sa tento pokrm podáva napríklad len varený a nepečie sa. Modernú a možno aj luxusnú podobu som tomu chutnému pokrmu dal aj ja. Klasický ryžový nákyp obohatený o avokádo, mango, limetku, javorový sirup, orechy, brusnice a dva druhy sušených hrozienok je netradičná verzia, avšak zato veľmi chutná.
INGREDIENCIE:
- 800ml kokosového mlieka
- 2dcl bieleho dezertného vína
- 70g sušených žltých hrozienok
- 70g sušených červených hrozienok
- 70g sušených brusníc
- 50g pekanových orechov
- 50g vlašských orechov
- 4PL javorového sirupu
- 100g trstinového cukru
- 450g ryže
- 6 vajec
- 400ml vody
- 2 zrelé avokáda
- 2 limetky
- 1 mango
- 1 badián
- 150ml vody (omáčka)
- štipku soli
POSTUP:
Ako prvé je potrebná na prípravu ryžového nákypu uvarená ryža. Ryžu varíme v hrnci s kokosovým mliekom a 400ml vody až domäkka. Zakiaľ sa ryža varí, pripravíme ostatné ingrediencie. Vajíčka rozbijeme a oddelíme bielka od žĺtkov. Orechy, hrozienka a brusnice nasekáme. Uvarenú ryžu necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme zmes, ktorú zmiešame s ryžou. V miske zľahka vymiešame žĺtka, 4 PL javorového sirupu, šťavu a kôru z limetiek a 2 avokáda. Všetko vymiešame do hustej tekutej zmesi. Vďaka avokádu, ktoré pomocou lyžičky rozotrieme nám zmes krásne zhustne. Do takto pripravenej zmesi pridáme nasekané orechy, brusnice a sušené hrozienka. Keď je ryža vychladnutá, pridáme do nej túto zmes a všetko spolu premiešame. V ďalšej miske vyšľaháme sneh z 3 bielkov. Pri snehu nezabudnite do bielkov pred šľahaním snehu pridať štipku soli. Hustý sneh vmiešame do ryže so zmesou. Takto vznikne lahodný ryžový nákyp, ktorý treba ešte upiecť. Nalejeme ho do vymastenej zapekacej misky. Ryžový nákyp pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C po dobu 20 minút. Medzitým vyšľaháme zvyšné bielka s 50 g trstinového cukru do hustého snehu. Po 20 minútach pečenia, vytiahneme ryžový nákyp z rúry a na vrch nalejeme hustý sneh. Takto pripravený nákyp pečieme ďalších 20 minút. Medzitým pripravíme lahodnú omáčku. Mango očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Zo zvyšného trstinového cukru pripravíme v hrnci karamel. Do karamelu pridáme nakrájané mango a premiešame ho s karamelom. Pridáme 2 dcl bieleho vína, najlepšie nejaké dezertné, sladké. Z vína necháme odpariť alkohol a po chvíli pridáme 150ml vody a badián. Mango varíme približne 15 minút. Po tejto dobe mango rozmixujeme a vznikne nám lahodná, hustá omáčka. Po 40 minútach pečenia, nákyp z rúry vytiahneme a servírujeme s lahodnou mangovou omáčkou.