SLIVKOVÝ KYSNUTÝ KOLÁČ
Jeden z najznámejších koláčov v našej krajine, o ktorom by sa dalo povedať, že je to koláč našich starých mám. Jedná sa o kysnutý koláč, ktorý má viacero výrazov, najzaužívanejším je asi slovo ” báleš”. Kysnutý koláč sa pripravuje v rôznych verziách s rôznym ovocím. Tá najtradičnejšia a najrozšírenejšia verzia je jednoznačne slivkovo – makový s posýpkou. Ja som ho trošku zmodernizoval a miesto klasických sliviek, som vyrobil tzv. rýchlo kompót z flambovaných sliviek.
POSTUP:
Ako prvé zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné. Do mlieka pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a droždie. Toto necháme chvíľu odležať, aby vznikol kvások. Zatiaľ múku preosejeme a pridáme k nej nabublaný kvások, štipku soli a olej. Z ingrediencii vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobný objem. Približne po 40 minútach cesto vykysne. Cesto premiešame a rozváľame na vymastený plech. Na plechu necháme cesto trochu odležať. Zatiaľ pripravíme plnku. Do rozpáleného hrnca pridáme cukor a necháme ho roztopiť, aby vznikol karamel. Do takto pripraveného karamelu pridáme slivky, ktoré sme zbavili kôstky a rozkrojili na polovicu. Premiešame ich v karamelu a pridáme alkohol. Alkohol podpálime a flambujeme až pokiaľ sa nevyparí všetok alkohol. Slivky necháme na sporáku až pokiaľ sa nevyparí väčšina tekutiny. Potom ich necháme trochu vychladnúť a pridáme ich na cesto. Celý koláč posypeme pomletým makom. Následne pripravíme posýpku. Múku, kryštálový cukor a zmäknuté maslo premiešame až pokiaľ sa nezačne celá zmes drobiť. Takto nám vznikla posýpka, ktorou posypeme celý koláč a potom ho vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C. Koláč pečieme približne 22 – 25 minút. Pred servírovaným koláč posypeme práškovým cukrom.