ZEMIAKOVÁ POLIEVKA S DUBÁKMI

Zemiaková polievka patrí medzi veľmi obľúbené polievky. Receptov na zemiakovú polievku sú stovky. Každá rodina má svoj vlastný recept a rozmanitosť surovín je tiež rôznorodá. Často sa zemiaková polievka pripravuje s hubami a rozšľahaným vajíčkom. Jednu takú variantu som pripravil aj ja.

INGREDIENCIE:

  • 800g zemiakov
  • 1,3l zeleninového vývaru / vody
  • 30g  sušených dubákov
  • 1 cibuľa
  • 2 dcl bieleho vína
  • 150 ml smotany
  • 2 vajcia
  • 5 ks nového korenia
  • 1 PL sladkej červenej papriky
  • 1 PL rozdrvenej rasce
  • 2 bobkové listy
  • olej
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Ako prvé namočíme sušené huby do vlažnej vody a necháme ich odležať. Zatiaľ očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. V hrnci rozpálime olej, do ktorého pridáme najemno nakrájanú cibuľu a restujeme ju dozlatista. Huby vytiahneme z vody, v ktorej sme ich nechali odležať. Vodu môžeme ponechať stranou, ešte sa použije do polievky. K cibuli pridáme nakrájane zemiaky a huby. Chvíľu všetko spolu restujeme, pridáme lyžicu sladkej červenej papriky a restujeme ďalej. Pridáme taktiež bobkové listy, nové korenie, soľ, čierne korenie, lyžicu rozdrvenej rasce a zalejeme bielym vínom. Víno necháme prebublávať, až pokiaľ sa z vína neodparí alkohol. Potom pridáme vodu z húb a všetko zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Pod pokrievkou varíme dovtedy, pokiaľ zemiaky nezmäknú a huby sa neuvaria. Bude to trvať približne 25 minút. Pred dokončením, vyberieme z polievky pár kúskov zemiakov s trochou vývaru a rozmixujeme to. Týmto polievku zahustíme. Taktiež pridáme pred dovarením smotanu a rozšľahané vajcia. Keď pridávame vajcia, polievku miešame, aby sa vajíčka krásne rozplynuli po celej polievke.  Premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a servírujeme.