Klasickú štrúdľu pozná snáď každý. Obľúbená je s rôznymi plnkami, ale najobľúbenejšia je samozrejme jablkovo – maková. Klasické ťahané cesto sa dnes často nahradzuje lístkovým cestom. Tak je aj v tomto prípade, kde som nahradil klasické ťahané cesto lístkovým. Jablčná plnka je doplnená o mrkvu a celá plnka je restovaná na masle. Plnka ………… .

Jeden z najznámejších koláčov v našej krajine, o ktorom by sa dalo povedať, že je to koláč našich starých mám. Jedná sa o kysnutý koláč, ktorý má viacero výrazov, najzaužívanejším je asi slovo ” báleš”. Kysnutý koláč sa pripravuje v rôznych verziách s rôznym ovocím. Tá najtradičnejšia a najrozšírenejšia verzia je jednoznačne slivkovo …………….. .

Tradičný a obľúbený pokrm, ktorý je vo svete známy skôr ako ryžový puding sa u nás ustálil ako ryžový nákyp. Verzií na ryžový nákyp sú stovky. Líšia sa nielen rozdielnosťou krajín, ale aj rozdielnosťou domácností. Na Slovensku je zaužívaná pečená verzia ryžového nákypu s vrchnou vrstvou vyšľahaného snehu. V niektorých krajinách sa tento pokrm …………… .

Luxusný dezert, ktorý pri správnej príprave pripomína lávu. Sladká pochúťka s výborným efektom vytekajúcej čokolády.

Prinášame známy a lahodný taliansky dezert v trochu inej forme. Sladké prekvapenie na tanieri, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu

TIRAMISU S FIGAMI A POMARANČOM

Najznámejší taliansky dezert som trošku vylepšil. Tradičný recept prípravy tiramisu doplnený o pomaranče a figy. Jemnú sladko – kyslú chuť pomaranča v delikátnom mascarpone kréme dopĺňa chuť vlhkých piškót voňavých po excelentnom talianskom espresse a mandľovom likéri. Túto jedinečnú chuť Talianska dopĺňa ešte sladká chuť fíg a medu.