Obľúbený taliansky pokrm podobný omelete nesie názov Frittata. Frittata sa pripravuje, buď na panvici, ale pomalšie ako omeleta, alebo ešte častejšie v rúre. Jedná sa o veľmi jednoduchý pokrm, kde sa rôzne suroviny zvyknú zmiešať spoločne s rozšľahanými vajíčkami. Tak je tomu aj v tomto mojom recepte, kde som pripravil Frittatu s hubami a slaninou.

Známa kôprová omáčka s hovädzím v trochu inej, modernejšej podobe. Klasická kôprová omáčka sa pripravuje iným postupom. Ja som zvolil najskôr prípravu hovädzieho vývaru, ktorý som doplnil o zemiak a následne všetko doladil smotanou na šľahanie a kôprom. Takto vznikla moderná, hustá, krémová a lahodná kôprová omáčka s hovädzím mäsom.

Známy francúzsky pokrm z hovädzieho mäsa a zeleniny. Hovädzie po Burgundsky by sa dalo charakterizovať ako hovädzí francúzsky guláš. Pokrm v sebe skrýva výraznú chuť vína, ktorá je doplnená o zeleninu a lahodné, rozpadajúce sa hovädzie. Tento pokrm sa servíruje s rôznymi prílohami, najčastejšie s pečivom alebo so zemiakmi. Ja …………… .

Pre niekoho obľúbené jedlo, pre mňa skôr retro jedlo, ktoré mám tiež veľmi rád a to hlavne s cestovinou. Bravčové pliecko v jemne krémovej a kyslej omáčke so sladkým podtónom, s množstvom zeleniny je čertovsky dobrá kombinácia. Zatratená mrkvová vňať, ktorá sa pridá na záver tohto pokrmu, povyšuje, nielen túto málo …………………. .

Po roky známe a obľúbené hovädzie mäso na znojemský spôsob prinášam teraz v novšej podobe. Okrem klasických ingrediencii som pridal ešte malé množstvo koňaku, ktoré jedlu prináša vyššiu úroveň a samozrejme obľúbenú dijonskú horčicu. Prepojenie chutí z koňaku, slaniny, cibule, sterilizovaných uhoriek a dijónskej horčice v spojitosti s pomaly dusením hovädzím mäsom v rúre je priam božská kombinácia.

Jedna z najznámejších talianskych omáčok, aká kedy bola, to je práve ,, Bolonská omáčka,,. Variácii s touto omáčkou je kopec, najčastejšie používanou je príprava z mletého mäsa. Tradiční domorodí Taliani však pripravovali túto omáčku z mäsa, ktoré po pomalom varení natrhali do omáčky. Ideálne je túto omáčku podávať s tagiatellmi, nie so špagetami, nakoľko je výrazná a dosť hustá. Jednu z tradičných verzii v mojej podobe som si pre vás pripravil.

Najznámejšia príprava špagiet, to sú jednoznačne špagety Carbonara. Tieto špagety sú na prípravu veľmi jednoduché, avšak výsledná chuť pokrmu je neopakovateľná. Zabudnite však na použitie smotany. Dokonalú štruktúru a chuť krémovej carbonara omáčky zabezpečíte len jednoduchým pridaním vajec na záver prípravy

Čoraz viac populárne jedlá, ktoré sú konzistenciou, niečo medzi polievkou a hlavným jedlom. Tak je to aj pri tomto recepte. Inšpiráciou pre tento recept je klasické sardínske jedlo chudobných pastierov, ktorí jedli striedmo, ale zato zdravo. Základom tohto jedla je veľké množstvo kelu a vývar z mäsa. Kel a vývar sú doplnené o kúsok hovädzieho mäsa. Ja som celú túto koncepciu jedla doplnil ešte o sladké malé cherry paradajky a voňavú bazalku.

Málokto asi pozná „pilaf“. Jedná sa o národné jedlo viacerých krajín vo východnej Európe, Blízkom východe a Ázií. „Pilaf“ je pokrm, ktorý sa varí v jednom hrnci. Jeho základ tvorí ryža, poprípade sa môže nahradiť bulgurom. Ďalej obsahuje zmes korenia, nakoľko ide o kuchyňu krajín, v ktorých je rozmanitosť korenia a jeho prenikavosť v jedle typická. Taktiež obsahuje rôzne druhy zeleniny, mäsa, rýb, dokonca v niektorých krajinách aj ovocie. Pre každú krajinu, oblasť, rodinu je recept.

Luxusné a lahodné jedlo, ktoré si vie každý pripraviť jednoducho a ľahko doma. Príprava je pomerne jednoduchá, no výsledné jedlo je priamo delikatesa. Toto jedlo je ideálne na vianočný stôl, ale určite je vhodné ku konzumácii aj počas roka.

Grécke pláže, krásne prostredie, letné mesiace, to všetko nám pripomína grilovanie, s ktorým sú spojené grilovačky. Grilované mäsové špízy, ktoré sa marinujú vo výbornej marináde, ktorá má jemne kyslú chuť. Táto marináda zaručuje, prečo je souvlaki tak excelentný pokrm.