Známy syr, ktorý sa využíva hlavne v Indii, ale nájdeme ho aj v iných krajinách. Tento syr je na prípravu veľmi jednoduchý, nakoľko sa jedná len o vyzrážané mlieko. Tento syr sa zvykne pridávať, nielen do slaných, ale aj sladkých jedál a v Indii sa z neho často pripravuje známy indický pokrm “Paneer Curry”

Populárny a rokmi obľúbený šošovicový prívarok je veľmi dobrý a rýchly pokrm. Často sa pripravuje ako príloha ku klobásam alebo sa servíruje s vajcami a to, buď natvrdo, namäkko, alebo s volským okom. Ja osobne ho mám rád s volským okom z prepeličích vajíčok.

Krémové originálne rizoto sa pripravuje z rôznych surovín. Jedno z tých najznámejších je jednoznačne hubové rizoto. Na prípravu hubového rizota sa výborne hodia dubáky, a to vďaka ich jedinečnej a nezameniteľnej vône. Voňavé, krémové a lahodné rizoto, to je jednoznačne toto dubákové rizoto.

Pravé talianske rizoto, to je ozajstná lahôdka. Krémova konzistencia rizota je okúzľujúca. Nie však každá ryža je vhodná na prípravu dokonalého rizota. Často sa zvykne používať odroda Arborio alebo Carnaroli. Sú to druhy ryže, ktoré obsahujú vysoké množstvo škrobu, ktorý sa správnym postupom prípravy rizota vymieša z ryže a vznikne táto …………. .

Paneer je obľúbený, na výrobu jednoduchý a veľmi chutný syr, ktorý svojou štruktúrou a konzistenciou pripomína tofu. Avšak panner má svoje určité špecifické vlastnosti. V Indii je veľmi obľúbený a servírovaný, azda každý deň. Kari je druh pokrmov, ktoré sú veľmi korenené a chutné. Jedná sa zvyčajne o nejakú omáčku s mäsom, syrom, alebo ………………… .

Tradičný a obľúbený pokrm, ktorý je vo svete známy skôr ako ryžový puding sa u nás ustálil ako ryžový nákyp. Verzií na ryžový nákyp sú stovky. Líšia sa nielen rozdielnosťou krajín, ale aj rozdielnosťou domácností. Na Slovensku je zaužívaná pečená verzia ryžového nákypu s vrchnou vrstvou vyšľahaného snehu. V niektorých krajinách sa tento pokrm …………… .

Populárny a obľúbený pokrm k zahryznutiu. Syr Camembert, poprípade jeho slovenská alebo česká verzie, encián a hermelín, je už rokmi obľúbený v takejto úprave. Stačí niekoľko dní nechať odstáť syr v oleji a vznikne nám delikátny  a obľúbený pokrm, predjedlo, snack bar food a rôzne iné názvy, ktoré by sme mohli použiť pre nakladaný syr. Podoba môjho receptu na tento chutný syr je určite veľmi delikátna

Populárnym jedlom z vajec je samozrejme omeleta. Omeleta je obľúbeným jedlom aj v slnečnom Chorvátsku, kde sa nazýva ,, Fritaja´´. Omeleta sa pripravuje hlavne v oblasti Istria, kde je regionálnym jedlom. Najčastejšie sa pripravuje z jarných cibuliek a špargle. Pridáva sa však do nej aj iná zelenina alebo slanina, poprípade pršut a podobne. Ja som pripravil verziu s pršutom, šparglou, kôprom a olivami. Pršut je výborná šunka, ktorá je však v našej krajine ťažšie dostupná,  preto ju možno nahradiť inou sušenou šunkou.

Obľúbené krémové rizoto v sýtej červenej farbe z červenej repy je moderné a veľmi dobre vyzerajúce bezmäsité jedlo. Dokonalú chuť sladkej pečenej repy dopĺňa jedinečná chuť kozieho syra a výrazná chuť rukoly.

Svieži šalát v teplých dňoch, ktorý osvieži každého. To najdôležitejšie je, že sa skladá len z pár surovín a jeho príprava zaberie pár minút.

Veľmi populárna a chutná oranžová tekvica Hokaido, ktorá je ideálna na všestranné využitie. Najjednoduchšia príprava spočíva v upečení tejto tekvice. Upečená Hokaido tekvica je ideálna tiež ako príloha.

Keď sa povie šopský šalát, každému sa vynoria slnečné pobrežia na Balkáne. Presne tak. Šopský šalát je typickým šalátom, jedlom na Balkáne. Jedná sa o pomerne jednoduchý, chutný, a hlavne svieži šalát v horúcich dňoch. Tento šalát je ideálny, buď ako príloha, alebo tiež ako hlavné jedlo. Prinášam Vám moju vylepšenú verziu tohto známeho šalátu.

Moutabal je pokrm známy prevažne na Blízkom Východe. Tento pokrm je známejší pod názvom “Baba Ghanoush”. Jedná sa o pokrm z pečeného baklažánu, z ktorého sa po pridaní ďalších ingrediencií vytvorí krásna pasta a hlavne chutná.

Pšeničný chlieb typický pre kuchyňu Stredozemia alebo blízkeho východu. Pita chlieb je chlieb v tvare placky, ktorý je ideálny k príprave rôznych pokrmov.

Keď sa povie slovo „tzatziky“ každému sa vynorí biely jogurt, šalátová uhorka, krásne pláže v Grécku… Tzatziky nie sú populárne posledné roky len v Grécku, ale asi v každom kúte sveta. Je to ideálne jedlo, príloha atď. na horúce letné dni. Aby som jedlu dodal nejakú inováciu a vylepšil recept, doplnil som tzatziky o čierne olivy, ktoré tomuto pokrmu dodajú výbornú chuť. A tak je na svete môj vlastný recept na tzatziky s čiernymi olivami.